Eigenaren van zonnepanelen

Heeft u zonnepanelen op uw woning? Dan is de kans groot dat u voor de btw een ondernemer bent. In dat geval kunt u mogelijk btw terugvragen. Dan moet u zich wel aanmelden als btw-ondernemer en btw-aangifte doen.

Ik heb zonnepanelen gekocht – ben ik nu ondernemer voor de btw?

Waarschijnlijk wel. Dat zit zo. U bent btw-ondernemer als u regelmatig en tegen een vergoeding goederen of diensten levert. En vermoedelijk levert u regelmatig en tegen een vergoeding stroom aan uw energiebedrijf.

Wanneer u zelf weinig stroom verbruikt, leveren uw zonnepanelen de stroom terug aan uw energiebedrijf. Deze geeft u daarvoor een vergoeding. Dat kan een geldbedrag zijn, maar dat hoeft niet. Vaak gaat de vergoeding via ‘saldering’. De stroom die u levert aan uw energiebedrijf wordt dan verrekend met de stroom die uw energiebedrijf levert aan u, vóórdat u uw energiebedrijf betaalt. Daarbij is het niet belangrijk of u een digitale meter (‘slimme meter’) hebt of een analoge meter (‘terugdraaimeter’).

Ik wil btw over zonnepanelen terugvragen — hoe doe ik dat? 

Dat hangt af van uw situatie. Kies wat voor u van toepassing is:

Ik ben een particulier

Lees hoe u zich aanmeldt als btw-ondernemer en daarna btw-aangifte doet.

Ik ben op dit moment geregistreerd als btw-ondernemer

U kunt de btw die u wilt terugvragen samen met de nog te betalen btw meenemen in uw reguliere aangifte omzetbelasting.

Lees hoe u btw-aangifte doet voor de zonnepanelen.

Ik ben nu een particulier, maar was btw-ondernemer toen ik de zonnepanelen aanschafte

Lees hier welke stappen u moet ondernemen om de btw over de zonnepanelen terug te vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *